21 Şub 2009

***AŞURE***

IMG_0868 by you.

Dün tüm günümü alan aşure:))aslında yapımı zor değilde oyalaıyor sadece..Ayrıca ben fazla yapıyorum..Çünkü çocuklarım çok seviyor..Özellikle de oğlum..Bir tencereyi dağıtıp birini eve ayırıyorum..Bu arada tüm öğrencilerimizin yarı yıl tatili hayırlı olsun..sağlıkla selametle inşallah..

IMG_0873 by you. ****AŞURE****

MALZEMELER:

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • yarım su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı fındık
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı kuru kayısı
  • 10-15 adet kuru incir (ben çok severimde:))
  • 3 su bardağı şeker ekleyin sonra tadına bakıp siz ayarlayın
  • 1 fiske tuz
  • portakal kabuğu rendesi
  • limon kabuğu rendesi
  • Ceviz,tarçın

YAPILIŞI:

Akşamdan buğdayınızı bir tencereye koyup güzelce yıkadıktan sonra üzerini 2 parmak geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatın.Ocaktan alıp tencerenin ağzını kapatıp sıcak bir yerde üzerini örterek sabaha kadar bekletin.fasulye,nohut ve üzümleri de akşamdan ayrı ayrı kaplarda suda bekletin..Sabah buğdayımız kabarmış olacak.üzerine 2 litre kadar sıcak su ekleyip ocağa koyun.ve kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişirin..O arada nohut ve fasulyenizide haşlayın..buğdayımız pişince içine yıkanmış pirinç,haşlanmış nohut ve fasulyeyi ekleyin.Bir iki taşım kaynasın.Fındıkları da ekleyip.şekeri ilave edin. Üzüm, küçük doğranmış kayısıyı ekleyin..portakal ve limon rendesini ekleyin.şekerinin tadına bakın azsa ekleyin..en son minik doğranmış incirinizi ekleyip seviyorsanız karanfil de atabilirsiniz içine..evet aşuremiz hazır.üzerini ceviz ve tarçınla varsa narla süsleyin..AFİYET OLSUN...

**KÖMBE**

IMG_0839 by you.

Bugün tüm gün aşure yapmakla geçti günüm..Şimdi vereceğim kömbe tarifini dün yaptım..Bu ara benim bilgisayarda sorun var..resimleri aktarmakta zorlanıyorum..Burda yani ankarada bu yapmış olduğum böreğe kömbe deniyor..bende burada öğrendimm.Çok lezzetli tel tel bir börek..Ben içini boş yapıyorum.Boş daha çok hoşuma gidiyor siz isterseniz peynirli,kıymalı,yada ıspanaklı yapabilirsiniz..Resimlerle yapılışını anlatmaya çalıştım..İnşallah başarılı olmuşumdur..

IMG_0845 by you.

**KÖMBE** MALZEMELER:

  • 2 su bardağı süt
  • yarım su bardağı ılıık su
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
  • İçini yağlamak için 1 su bardağından bir parmak eksik yağ
  • Üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı

YAPILIŞI:Sütü,ılık suyu,Mayayı yoğurma kabına alın..maya iyice erisin..elinizle eritin..Tuzu ve unu ilave edip çok sert olmayan bir hamur yoğurun..hamuru 3 bezeye ayırın.Her bir bezeyi açabildiğiniz kadar açın..açtığınız hamurun üzerine 2yemek kaşığı yağ gezdirin.İkinci açtığınız hamuru üzerine serin.Onunda üzerine yağ gezdirip üçüncü yufkayı serin.Yine yağlayıp aşağıda gösterdiğim şekilde katlayın.tepsinizin büyüklüğüne göre açın.yağlanmış tepsiye koyup.Dilimleyin..Görüldüğü şekilde.üzerine bir tepsi kapatıp yaklaşık bir saat bekletin..Oda sıcaklığında..tepside kabardıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış fırına verin..altı üstü kızarınca çıkarıp..servis yapın..ben sıcak seviyorum.:))AFİYET OLSUN....

IMG_0835 by you.IMG_0839 by you. IMG_0830 by you.IMG_0834 by you.

**TUZLU PASTANE KURABİYESİ**

Bu ikinci tuzlu kurabiye tarifim..ama gerçekten bu inanılmaz lezzetli..Bunu hemen hemen hafta da bir kez yapıyorum..Bu bir portakalagaci tarifi.denemeyenler varsa mutlaka denesin derim..Sürekli övgüler alacakları bir kurabiye..

**TUZLU-PASTANE-KURABİYESİ**

MALZEMELER:

  • 1 paket yumuşak margarin 2 adet yumurta sarısı 1 paket kabartma tozu 2 yemek kaşığı sirke 3 yemek kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı tuz 1 cay bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı mahlep Aldığı kadar un

YAPILIŞI:

Tüm malzemeyi karıştırıp yumuşak bir hamur yoğurun..her zaman söylediğim gibi unu yavaş yavaş ilave edin..İstediğiniz gibi şekil verin..Önce yumurta akına sonra susama batırıp yağlanmış tepsiye dizin..Önceden ısıtılmış fırına verin..Altı üstü kızarınca çıkarın..Soğutup servis yapın..

**TAVUKLU BÖREK**

IMG_0813 by you.

İlk kez denediğim bir börek tarifi yazıcam arkadaşlar..Tavuklu ve beşamal soslu bir börek..Çıtır çıtır hoş hafif oldu.Ben 1 kg yufkayla yaptım..malzeme listesini o şekilde vericem..İstediğiniz miktarı siz ayarlarsınız artık..Tarifi portakalagacından almıştım..

IMG_0811 by you. ***TAVUKLU BÖREK****

MALZEMELER:

  • 1 kg yufka
  • 2 tavuk göğsü
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı kadar galeta unu

BEŞAMEL SOS:

  • 50 gram tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz,Karabiber

YAPILIŞI:Beşamel sosu yapmak için küçük bir tavaya yağı ve unu koyup un hafif sararıncaya kadar kavuralım..Sütü yavaş yavaş ilave ederek karıştıra karıştıra pişirelim..Beşamel sosu soğumaya bırakalım..Tavuk etini haşlayalım..Didikleyelim..beşamel sosla karıştırıp tuz ve karabiber ekleyip harmanlayalım..Yufkamızı açalım..Yağ ve su karışımını fırça yardımıyla yufkanın her yerine sürelim.ikinci yufkamızı üzerine serelim..onada aynı karışımı sürüp yufkamızı 12 parçaya üçgen parçalara bölelim.üçgenimizin geniş tarafına harcımızı koyup sigara böreği gibi saralım..sardığımız böreklerimizi önce suya sonrada galeta ununa bulayıp yağlanmış fırın tepsimize dizelim..önceden ısıtılmış fırına verip kızarana kadar pişirelim..AFİYET OLSUN...

**BEŞİKTASLI PASTA**

Pazar günü oğlumun doğum günüydü.17.yaşını kutladık..Nice sağlıklı uzun yıllara inşallah..Doğum günü pastasını çok zorlanarak yaptım..Neden?Çünkü beşiktaşlı ve amblemini yapmak istiyordum..Ama siyah renk gerekiyor ve ben gıda boyalarına pek sıcak bakmıyorum nedense..Ama çaresiz bu kez kullandım..Şeker hamuruyla yapmak istedim..Ankarada bir tek gimatta bulunuyormuş..Toptan gıda satışı yaptıkları için.1-2 kg alanımayor..Gıda boyası kullandım ama yineden çok fazla kullanmadım renk siyah değil gri oldu:)) **BESİKTAŞLI-YAŞ-PASTA**

MALZEMELER:

  • 8 yumurta
  • 8 kahve fincanı un
  • 8 kahve fincanı şeker
  • 2 paket kabartma tozu
  • 2 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı sıcak su

ARA KREMA:

  • 1 paket hazır pasta kreması
  • 1 su bardağı damla çikolata
  • 2,5 su bardağı süt
  • 2-3 Adet muz

ÜSTÜ İÇİN:

  • 2 paket krem şanti
  • 2 su bardağı süt

YAPILIŞI:

İlk önce pasta kremamızı çırpıp İçine damla çikolatalarımızı ekleyip dolaba koyalım..krem şantimizide hazırlayıp onu da dolaba koyalım..Pandispanyamızı yapalım.Yumurta ve şekeri köpük köpük olana dek çırpın..Suyu ekleyin Unu ve kabartma tozunu ilave edip çırpmaya devam edin..vanilyayı ekleyin..yağlı yağıt serilmiş fırın tepsisine dökün..Önceden ısıtılmış fırına verin..pişince çıkarıp üzerini bezle örtün sertleşmesin..Soğumasını bekleyin..Soğuduktan sonra istediğiniz şekilde kesin..ben ikiye böldüm.böldüğüm bir parçayı iple kesip iki parça haline getirdim..yani üç katlı oldu..Dört katlı da yapabilirsiniz..Sizin hayal gücünüze kalmış..her parçayı sütle ıslattım..aralarına çırpıp hazırladığım pasta kremasını sürdüm..üzerini ince dilimlediğim muzla döşedim..Tüm katları aynı şekilde yapıp en üstü krem şantiyle sıvadım..Süsleme size kalmış..

**TARHANALI KÖFTE (ANTEP YEMEĞİ)**

IMG_0788 by you.

Arkadaşlar Antep mutfağı gerçekten çok lezzetli yiyecekler içeren mutfağımız..Sağolsun Antepli komşum Beni mahrum bırakmıyor bu lezzetlerden..Bende sizleri tabii:))antep yuvalaması tarifini vermiştim..Bloğumda var oda çok lezzetli mükemmel bir yemek tabi bir o kadar da zahmetli..Ama bu bambaşka bir tat Anlatılmaz yemek lazım:))Bence emek vermeye değer..bu tarifi sizin için uzun uzun sordum en ince ayrıntısına kadar..yani bunu ben yapmadım..Ama kusura bakmayın yedim:))o yüzden paylaşmalıyım..Bu yemeğe lezzet veren Antepe özgü tarhana..Bildik tarhanadan farklı yarma ve yoğurtla yapılıyor..Yani tarhanayı buldukmu bu yemeği yapmak kolay..evet nasıl yapmış bakalım.....

IMG_0788 by you. ***TARHANALI KÖFTE***

MALZEMELER:

  • 1 su bardağı nohut
  • 500 gram kuzu budu veya dana kuşbaşı
  • 1 kase yoğurt
  • 1 su bardağı antep tarhanası

KÖFTE İÇİN:

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 yumurta
  • Karabiber,Pulbiber
  • 1 küçük kuru soğan

SOS İÇİN:

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı kuru nane

YAPILIŞI: Akşamdan ısladığımız nohut ve etlerimizi aynı tencerede birlikte pişirelim.O pişerken biz köftemizi yapalım.Bulgur irmik yumurta ince kıydığımız soğan ve baharatlarla güzelce yoğuralım..Misket büyüklüğünde köfteler yapalım..tarhanamızı bir tencereye koyup haşlayalım..suyunu süzüp bir kaç kez yıkıyalım..et ve nohut piştikten sonra tarhanımızı içine ekleyelim..10 dakika kadar sonra köftelerimizi ilave edip bir kaç dakika daha kaynatalım..en son yoğurdumuza tencerede kaynayan sudan azar azar alıp özleyelim ve yemeğe ilave edelim..yağımızı tavada kızdırıp nanemizi yakalım ve kaynamakta olan yemeğimizin üzerine gezdirelim..harika yemeğimiz hazır..AFİYET OLSUN...

**AYVALİ KAFESLİ TART**

YEMEKLER 516 by you.

Hayır bilemediniz bu ayvalı ve kafesli tart.Bu tarif yaklaşık 8 yıldır tarif defterimde mevcuttu..hep elmalı yapıyordum..Çok bereketli ve de her zamanki gibi lezzetli:)Ama bu kez ayvalı yaptım neden?Çünkü ben geçenlerde ayva reçeli yaptım..ama nedense reçel değilde marmelat gibi oldu..bende onu değerlendirmek için ayvalı tart yaptım..Çok ta güzel oldu şiddetle tavsiye ediyorum..İster elmalı ister ayvalı yapın ama mutlaka yapın..

Arkadaşlar sizden bir ricam var bir kaç arkadaşıma sorunumu yorum olarak bıraktım ama..Burda da belirtmek istiyorum..sayfam çok zor açılıyormuş..sayfamı zor açan arkadaşlarım bana bildirirse sevinirim..sayfadaki kayıtları azalttım..Buna rağmen yine de zor açılıyorsa şablonumu değiştirmek zorunda kalıcam..Bildirirseniz çokkk sevinirim..teşşekürler şimdiden..

YEMEKLER 510 by you. ****AYVALI KAFESLİ TART****

MALZEMELER:

  • 1 yumurta
  • 1 bardak yoğurt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket margarin (Eritilmiş ve ılınmış olacak)
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • Üzerine serpmek için bir miktar pudra şekeri

İÇ MALZEME:

  • 4 Adet orta boy elma
  • 1 çay bardağı su
  • 2 çay bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

NOT: eğer evde marmelatınız varsa herhangi bir meyveden olabilir.Elma yerine kullanabilirsiniz..

YAPILIŞI:

Önce elmalırımızı soyup rendeleyelim.üzerine şeker ,su ve tarçını ilave edip Elmalar suyunu çekene dek pişirelim..Soğumaya bırakalım..Margarinimizi eritip ılıtalım.Hamur malzemelerimizin tümünü güzelce yoğurup yumuşak bir hamur elde edelim..Her zamanki gibi unumuzu yavaş yavaş ilave edelim.. Hamurumuzun üçte ikisini

Yağlanmış fırın tepsimize yayalım..Soğuyan pişmiş elmalı harcımızı üzerine güzelce yayalım..Ayırdığımız hamurdan ince uzun çubuklar yapalım tepsimizin eni ve boyuna göre Tartımızın üzerine kafes şeklinde döşeyelim..Önceden ısıtılmış fırına verip altı üstü kızarana dek pişirelim..Fırından alıp soğumaya bırakalım..Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip dilimleyelim..AFİYET OLSUN:::

YEMEKLER 505 by you.

**HAŞHAŞLİ ÇÖREK**

Haşhaşlı çöreği çoğunuz biliyorsunuzdur..Börek olarak çok doyurucu diye düşünüyorum..hamur açmayı çok iyi yapamıyorum..İnce açsam bile tam yuvarlak açamıyorum..ona rağmen yinede börek yapmaktan vazgeçmiyorum..Önemli olan ince açmak zaten şekli zaten açıldıktan sonra verebiliyoruz...Gelelim nasıl açtığıma:))

**HAŞHAŞLI-ÇÖREK**

MALZEMELER:

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yumurta akı hamura sarısı üstüne
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 küçük yaş maya
  • Aldığı kadar un

İÇİ İÇİN:

  • Yarım su bardağı haşhaş
  • 1 su bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI:Hamurumuzu tüm malzemelerimizi katıp yoğuralım..Çok sert olmayan bir hamur olacak..Sıcak bir ortamda üzerini kapatarak mayalandıralım..Hamurumuz iki katına gelene dek..Yağ ve haşhaşı karıştıralım..mayalanan hamurumuzu 5 bezeye ayıralım..her bezeyi açabildiğimiz kadar açıp içine haşhaşlı karışımı sürelim..Açtığımız hamurumuzu rulo yapıp yağlanmış tepsimize koyalım..Diğer bezelerede aynı işlemi uygulayıp üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış fırına verelim..AFİYET OLSUN:...

**YOĞURT SOSLU KARNABAHAR**

Karnabahar tarifi yazıcam evet resimde gördüğünüz pek bir şeye benzetemediğiniz şey karnabahar:))aslında bu şekilde pek benzemiyor bencede:)ben yoğurtlu yapınca şinitzel gibi kızartıyorum..çok çıtır çıtır oluyor..

**YOĞURT-SOSLU-KARNABAHAR**

MALZEMELER:

  • 1 orta boy karnabahar
  • Galeta unu
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı kadar un
  • Kızartmak için yağ
  • Sarmısaklı yoğurt

YAPILIŞI: karnabaharı çiçek çiçek ayıralım..kaynayan tuzlu suya atıp haşlayalım.sudan alıp süzülmesi için kevgire alalım.o arada yağımızı tavaya koyup kızdıralım..Önce una sonra yumurtaya en son galeta ununa bulayıp kızartalım..kağıt havlunun üzerine alıp fazla yağını almasını sağlayalım.üzerine sarmısaklı yoğurt döküp servis yapalım..AFİYET OLSUN...

**PATATES DİZMESİ**

Bu akşam yemeğine kolaylıkla yababileceğimiz lezzetli hoş sunumlu bir yemek..Çok sık yaptığım yemeklerden biri..Sadece patatesler kızardığı için hafif bir yemek oluyor.Yapımı da çok zaman almıyor. ****PATATES DİZMESİ****

MALZEME:

  • 5-6 Adet orta boy patates
  • 300-400 gram orta yağlı kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • Karabiber,Pul biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1,5 su bardağı su
  • Patatesleri kızartmak için 1,5 su bardağı mısır özü

YAPILIŞI: Patateslerimizi güzelce yıkıyalım.Kabuklarını soyup yuvarlak şekilde dilimleyelim.Onları yağda kızartalım.kağıt havlunun üzerine alıp fazla yağını alalım..Kıymamıza ince doğradığımız soğanları ince doğradığımız maydanozu ve baharatları tuzu ilave edip güzelce yoğuralım..Minik köfte olacak şekilde kıymamızdan alıp patates dilimimizin üzerine koyalım.Bir patates bir köfte olacak şekilde yanyana dizelim.Hepsini bu şekilde yapıp bitirelim.Üzerine suda erittiğimiz salçamızı gezdirip kısık ateşte 10-15 dakika pişirelim..Yemeğimiz hazır.AFİYET OLSUN.....

**BİSKÜVİLİ SOĞUK PASTA**

Yemeklere ara verip biraz da pasta falan yayınlayalım değilmi..çünkü her yemeğin üstüne tatlı iyi gider..Azda olsa yemek lazım. Dozundaaaa....Birde ben o dozun ne olduğunu bilsem:))tek dayanamadığım şey tatlıdır..Hiç tutamam kendimi yerkende şöyle düşünürüm olsun canım biraz fazla yürürüm:))Bu tarifi uzun zaman önce sofra dergisinde görmüştüm..Yapmak istiyordum..takii geçen gün evde tatlılar tükenince yapmaya karar verdim..Biz ailecek çok beğendik..Yapacak olanlara kolay gelsin ve nasıl yapacaklar anlatiyim..

***BİSKÜVİLİ SOĞUK PASTA***

MALZEME:

  • 1 paket krema
  • 3 adet yumurtanın akı
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 paket kakaolu bisküvi (pötübör kullandım)
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1/4 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı damla çikolata
  • 2 çorba kaşığı iri çekilmiş fındık
  • 1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
  • ÜZERİ İÇİN:
  • Ben çikolata sosu kullandım

YAPILIŞI:Kremayı 5 dakika mikserle çırpıp buzdolabında bekletin.Yumurta aklarını 1 çorba kaşığı toz şekerle 10 dakika çırpın.Bir cezvede yarım su bardağı toz şeker ve suyu kaynatıp yumurtalı karışıma yavaş yavaş ekleyin.Eklerken çırpma işlemine devam edin.Bisküvileri iri parçalara ayırın.Bisküvileri,damla çikolatayı,limon kabuğu rendesini,fındık ve buzdolabında beklettiğiniz kremayı karıştırın.Dikdörtgen bir kalıbı streç film ile kaplayın.Karışımı kalıba yayın.Donması için buzlukta 2-3 saat bekletin.Servis yaparken üzerine çikolata sos gezdirin..

Benim notum:))Pasta buzluktan çıkınca çabuk eridiği için hemen servis yapın..

**ANTEP SİMİDİ**

Bunlar G.Antep'in özel simitleri Antepli arkadaşımdan öğrenmiş oldum ve özlemiş olanların özlemini gidermek için yayınlıyorum..keşke nasıl yapıldığını bilseydim ama bu lezzete yakın bir lezzet yakaladım.Onun tarifini en kısa zamanda yayınlarım..Eksik olan bir simit var gördüğünüz gibi yarısı olmayan onu ben yedim:))Hani farkerde merak ederseniz diye:))gerçekten çok güzel ve özel bir tat.

**DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE**

Bu aralar hangi blok sayfasına baksam kurabiye:))Bende hiç dayanamam kurabiye ye çocuklar pek sevmediği için yapmıyordum..Bugün artık yemezlerse yemesinler dedim.içine damla çikolata koyunca valla bayıla bayıla yediler..

*****DAMLA- ÇİKOLATALI- KURABİYE****

MALZEMELER:

  • 1 paket margarin (oda sıcaklığında yumuşamış) 1 adet yumurta 1 su bardağı pudra şekeri 1 su bardağı kuru üzüm 1 su bardağı damla çikolata
  • 1 çay bardağı fındık kırığı 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

YAPILIŞI:Yumurta, margarin ve pudra şekerini elinizle mıncıklayın. Kabartma tozunu, vanilyayı,kuru üzümü ve damla çikolatayı ilave edip karıştırun.Fındık kırıklarını da ekleyin.Unu yavaş yavaş ilave edin. Kurabiye yaparken bu püf noktasına dikkat etmek gerekiyor..Hamuru toparlayabilmek için çok önemli unu yavaş yavaş ilave etmek..Elew yapışmayacak duruma gelince istediğiniz şekli verip yağlanmış tepsiye dizip,önceden ısıtılmış fırına verelim.üzeri hafif kızarınca fırından alıp soğuduktan sonra servis edelim...

**SULU KOFTE**

Bir süre yemek tarifleri vericem arkadaşlar.Ne kadar süre bilmiyorum:)Takii Bugün ne pişirsem derdi bitene kadar dermişimmmm:))Hiç bitermi bitmezzz......Bu yemek çocukların keyifle yediği bir yemek yani kendi çocuklarımdan biliyorum..Çocuklar anne top top yemeğimi yaptın dedikleri zaman hemde büyük keyifle çok mutlu oluyorum haliyle.İnşallah dener ve beğenirsiniz...

**SULU KÖFTE** MALZEMELER:

  • 300- 350 gram yağsız kıyma
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 1 yumurta
  • Karabiber,pul biber,tuz
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI: Öncelikle pirinçlerimizi yıkayıp bir süre bekletelim.En az yarım saat.Sonra kıymamıza ilave edelim.Yumurtayı da ekleyip tuz ve baharatlarla birlikte yoğuralım.Misket büyüklüğünde köfteler yuvarlayalım.Unlanmış bir tepsiye koyalım.Köfteler tamamlandıktan sonra bir tencereye yağımızı ve minicik doğradığımız soğanları ekleyip kavuralım.Salçamızı ilave edip karıştıralım.1-1,5 litre kadar su ilave edelim suyumuz kaynadıktan sonra köftelerimizi tencereye koyalım.10 dakika sonra yemeğimiz hazır.AFİYET OLSUN....

**ŞEHRİYELİ PİLAV**

Şehriyeli pilavımızda top top yemeğinin yanına yakışır bir pilav.Umarım güzel bir alternatif olur sizler için.Yanına şahane bir salata bence harika ya sizce:)

**ŞEHRİYELİ PİLAV** MALZEMELER:

  • 2 su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı arpa şehriye
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 4 yemek kaşığı mısırözü yağı
  • Tuz

YAPILIŞI: Pirincimizi sıcak(1.5-2 Yemek kaşığı Tuz) lu suyun içinde en az yarım saat bekletelim.Sonra pirincimizi bol soğuk suyla yıkayalım.Pişirme tenceremize yağ ve şehriyeleri ilave edip kavuralım.Pembeleşince yıkanmış pirincimizi ilave edelim.Güzelce kavuralım metalik bir hal alıncaya dek.Kaynamış suyumuzu ekleyip suyunu çekince kapatalım.Demlenmesi için en az yarım saat bekleyelim.AFİYET OLSUN...

**PASTANE POĞAÇASI**

Ben pasta börek yapmadan duramıyorum.Güya bir süre ara verecektim ama ne mümkün:)Ama bu poaçalar bir harika.Size garanti veriyorum ve şiddetle yapmanızı tavsiye ediyorum.bu tarifi defterimin arasında buldum.yapılışı yazmıyordu sadece malzemeleri yazıp bırakmışım.Nerden kimden aldığımı hatırlamıyorum.Kim vermişse tarifi allah razı olsun.Tam pastahane poaçası tadında.Süper bir tat yapmayan pişman ona göre:)

**PASTAHANE POGAÇASI** MALZEMELER:

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta akı ( sarılar üzerine sürülecek)
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket yaş maya ben yuva kullanıyorum
  • Aldığı kadar un

İÇ HARCI:

  • Peynir-Maydanoz

YAPILIŞI: Sütü ılıtıp yoğurma kabına boşaltın.şeker ve mayayı sütün içinde eritin.Yumurta aklarını tuzu sıvı yağı ilave edip elinizle şöyle bir karıştırın.yavaş yavaş unu ilave edin.Ele yapışmayacak bir hamur yoğurun çok katı olmayacak.ÖNEMLİİİİ mayalı hamur yoğururken çok iyi yoğurmaya dikkat edin.Elinize yapışmadığı zaman hamur tamam demektir.Hamuru sıcak bir yere koyup üzerini kapatalım.İki katı kadar kabarınca hamurumuzu az biraz yoğurup gazını alalım.Cevizden büyük parçalar alıp yuvarlayalım.ortasına harcımızı koyup tekrar yuvarlayalım.Yağlanmış tepsiye dizelim.Üzerlerine yumurta sarılarını sürüp önceden ısıtılmış fırına verelim.AFİYET OLSUN.....

**ETLİ BEZELYE YEMEĞİ**

Evet bir yemek alternatifi daha:) Çok güzel vede besleyici bir yemek.Ben bezelyeyi derin dondurucuda saklıyorum. Kışın böyle işime yarıyor çoğu ev hanımlarının yaptığı gibi. Bugün ne pişirsem sorunu biraz olsun azalıyor.Aslında tüm mevsimlerin kendine göre lezzetli sebzeleri var.Aslında mevsimin de tüketmek en sağlıklısı ama böylesi de iyi oluyor bence.Ben kıymalı yaptım.tavuk etiyle de çok güzel oluyor. Gelelim nasıl yaptığıma...

**ETLİ BEZELYE YEMEĞİ** MALZEMELER:

  • 200-300 gram orta yağlı kıyma
  • 1 kuru soğan
  • 1 büyük havuç
  • 1 veya 2 patates
  • 1 veya 1,5 su bardağı bezelye
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı mısırözü yağı
  • Tuz,karabiber
  • Dere otu

YAPILIŞI: Önce havuçlarımızı kazıyıp zar şeklinde doğrayalım.Patateslerimizinde kabuklarını soyup aynı şekilde doğrayalım.Soğanımızı ince ince kıyalım.Kıymamızı tencereye koyup yağı ilave edelim.Kıymayı güzelce kavuralım.Salçayı ilave edelim.Havuçlarımızı ve patateslerimizi ekleyip güzelce karıştıralım.En son dolaptan çıkardığımız bezelyemizi ekleyip karıştıralım.(Önemliii Dondurulmuş yiyecekleri çözülmesini beklemeden kullanalım.)Suyumuzu ilave edelim yaklaşık 3 su bardağı kadar düdüklü tencerede 40 dakika pişirelim.Piştikten sonra tabaklara koyup dere otuyla süsleyelim.Dere otu evde kalmamıştı maydanozla süsledim:)AFİYET OLSUN......

**BROWNİE**

Evettt yemeğin üstüne tatlı iyi gider değilmi?:))tatlımızı yiyelim..çok güzel ve hafif bir brownie kek türü pastaları pek sevmem ama bu çok hoşuma gitti..Çünkü üzerine kalınca bir çikolata tabakası var:))Haa ayrıca içinde ceviz oldumu da hayır demem yani, bunda var;)o yüzden bunu biraz fazla kaçırdım..Nasıl yaptık bakalım...Bu arada tarifi sofra dergisinden aldım.dondurmayla servis edilmiş..havalar soğukbiz sade yedik:))

**BROWNİE** MALZEMELER:

  • 3 Adet yumurta
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı ceviz
  • 3 su bardağı un
  • 100 gram margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket bitter çikolata (80gr)
  • 1 çorba kaşığı kakao

YAPILIŞI:Yumurta ve şekeri bir kapta iyice çırpalım.üzerine süt kıyılmış ceviz Eritip soğuttuğumuz margarin kakao kabartma tozu ve unu ekleyip çırpalım.malzemeyi yağlanmış fırın tepsisine döküp önceden ısıtılmış 190 derece fırında 40 dakika pişirelim.Fırından aldığımız keki soğutalım.benmari usulü erittiğimiz çikolatayı üzerine sürelim soğuyunca dilimleyip servis edelim...AFİYET OLSUN.....

**ÇİKOLATALI YAŞ PASTA**

MUTLU YILLAR

Evetttt 2008 pastamız:))İnşallah bütün bir yıl pastalar gibi tatlı geçer..Zor yetiştirdim valla daha erken yayın yapmak istedim olmadı.henüz kesmedik pastayı:))Kestikten sonra içeriğini de çekerim:)Valla kafama göre içine her tür kremayı koydum..Ama şahane görünüyor demii?Evet sizler nasıl gireceksiniz yeni yıla bilmem ama biz evde pijama terlik televizyon:):nasıl girerseniz girin ağız tadıyla ve sağlıkla inşallah..Gelelim muhteşem pastamızın tarifine;)

**ÇİKOLATALI YAŞ PASTA** PANDİSPANYA İÇİN:

  • 5 yumurta
  • 1 su bardağı +1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 su bardağı un
  • Yarım su bardağı mısır nışastası
  • Yarım su bardağı pirinç unu
  • Yarım su bardağı kakao
  • 1 paket kabartama tozu

İÇ KREMASI:

  • 1 paket pasta kreması

ÜSTÜ İÇİN:

  • 1 paket kakaolu cremole
  • 1 paket krem şanti
  • 1 çay bardağı süt ve 1 yemek kaşığı şeker( keki ıslatmak için)

PANDİSPANYANIN YAPILIŞI:Yumurta ve şekeri mikserle çırpalım.Unu nışastayı ve pirinç ununu katalım. Kabartma tozunu da ilave edip karıştıralım.Kakaoyuda ekleyelim.Yağlanmış kelepçeli kalıba dökelim.Önceden ısıtılmış fırına verip pişirelim.Yaklaşık 20-25 dakika. Pandispanyamız soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp ikiye bölelim.arasına üzerinde yazıldığı gibi pasta kremamızı hazırlayalım.Süt ve şekeri karıştırıp kekimizin alt parçasını ıslatalım.Kremamızı sürüp ikinci parçayıda ıslatıp üzerine kapatalım.Krem şantimizi de paketin üzerinde yazıldığı gibi hazırlayıp pastamızın her tarafına sıvayalım.En son cremolemizi de hazırlayıp.Pastamızı dilediğimiz gibi süsleyelim.AFİYET OLSUN....

**CEVİZLİ KABAK SALATASI**

Evet ikibin sekizin ilk tarifi cevizli kabak salatası.. Hafif kolay sağlıklı ve lezzetli.İnşallah bu yılda güzel pratik yemek tarifleri vermeye çalışırım.Bu salatayı yılbaşında yaptım.Bir kaç salata tarifi daha var onlarıda yazmaya çalışırım.

**CEVİZLİ KABAK SALATASI** MALZEMELER:

  • 2 Adet kabak
  • 2 yemek kaşığı mısırözü yağı
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 5-6 diş sarmısak
  • Yarım su bardağı kadar iri çekilmiş ceviz
  • Tuz,pulbiber

YAPILIŞI:Kabaklarımız yıkayıp dış kabuğunu kazıyalım. Kabakları rendeleyip bir tavaya koyup suyunu çekinceye dek karıştıralım.beş dakika kadar.Daha sonra yağı alave edip güzelce karıştırıp tuzunu ilave edip servis tabağımıza alalım.Soğuyunca sarmısaklı yoğurdumuzu cevizlerimizi katıp karıştıralım.Kalan bir kaç parça cevizle süsleyip pul biberimizi serpelim..AFİYET OLSUN...

**MEYVE SALATASI**

Bir salata tarifi daha buda meyve salatamız..Çocuklarım bu salatayı çok severek tüketiyor..Tüm meyveleri isteyerek yemedikleri için bu şekilde yapınca hepsinden yemiş oluyorlar:))Çok basit bir salata bence gözede hitap ediyor.Denemeyen varsa denesin derim....

**MEYVE SALATASI** MALZEMELER:

  • Mevsim meyveleri
  • Paket krem şanti
  • 1 bardak süt

YAPILIŞI:Tüm meyveleri zar şeklinde doğrayın.Portakal mandalina gibi meyveleri daha büyük doğrayabilirsiniz.Krem şantiyi bir bardak sütle çırpıp hazırlayalım ve meylerimizle karıştırıp üzerini dilediğimiz gibi süsleyip servis yapalım..AFİYET OLSUN